flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Миколаївський апеляційний суд залишив у силі рішення Баштанського районного суду Миколаївської області

10 жовтня 2024, 08:56

10.10.2023 року до Баштанського районного суду Миколаївської області надійшла позовна заява про визнання недійсним заповіту, на думку позивача, складений заповіт гр.. Д. є удаваним правочином, метою якого було приховування продажу відповідачу належних гр.. Д.  земельних ділянок. При цьому на момент складення заповіту ЗК України не допускав купівлю-продаж земельних ділянок сільськогосподарського призначення.Посилаючись на викладене, позивач. просив суд визнати недійсним заповіт, складений гр.. Д. на користь гр..Б. посвідчений приватним нотаріусом.

Рішенням Баштанського районного суду Миколаївської області від 22 травня 2024 року в задоволенні позову відмовлено.

Рішення суду мотивовано тим, що відносно заповіту діє презумпція його правомірності як одностороннього правочину та принцип свободи заповіту і поваги до волі заповідача та обовʼязковість її виконання.

За такого, оспорюючи дійсність заповіту, саме позивач має належними достатніми та допустимими доказами спростувати вказану презумпцію та принципи.

Натомість суду не були надані докази порушення вимог щодо форми чи порядку посвідчення заповіту гр.. Д..

Не погодившись з рішення суду позивач подав апеляційну скаргу, та посилаючись на неправильність встановлення обставин справи та неправильність застосування судом норм матеріального права, просив рішення суду скасувати та ухвалити нове, яким вимоги позову задовольнити в повному обсязі.

Однак, за результатом розгляду апеляційної скарги, колегія суддів судової палати в цивільних справах Миколаївського апеляційного суду  прийшла до висновку що судом першої інстанції під час розгляду справи не допущено неправильного застосування норм матеріального права, як і не допущено порушень процесуального закону, які призвели або могли призвести до неправильного вирішення справи, відповідні доводи апеляційної скарги зводяться до незгоди заявника з ухваленим судовим рішенням, а тому відхилилися апеляційним судом. Тому постановою від 17 вересня 2024 року скаргу відповідача залишили  без задоволення, а рішення Баштанського районного суду Миколаївської області від  22 травня 2024 року залишено без змін.

 

За повідомленням прес-служби суду