flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

В Україні створено Вищий суд з питань інтелектуальної власності

04 жовтня 2017, 09:02

30 вересня було опубліковано Указ Президента №299/2017 від 29.09.2017 року, яким утворено Вищий суд з питань інтелектуальної власності з місцезнаходженням у місті Києві.

Фінансування заходів, пов’язаних із реалізацією цього Указу, доручено забезпечити Кабінету Міністрів України.

Цей Указ набирає чинності з дня його опублікування.

За погодженням з Вищою радою правосуддя Державна судова адміністрація України наказом від 30.09.2017р. №929 визначила кількість суддів у Вищому суді з питань інтелектуальної власності – 21 посаду.

Вища кваліфікаційна комісія суддів України прийняла рішення №98/зп-17, яким оголошено конкурс на зайняття 21 вакантної посади судді Вищого суду з питань інтелектуальної власності.

Так, суддею Вищого суду з питань інтелектуальної власності може бути особа, яка відповідає вимогам до кандидатів на посаду судді, за результатами кваліфікаційного оцінювання підтвердила здатність здійснювати правосуддя у Вищому суді з питань інтелектуальної власності, а також відповідає одній із таких вимог:

1) має стаж роботи на посаді судді не менше трьох років;

2) має досвід професійної діяльності представника у справах інтелектуальної власності (патентного повіреного) щонайменше п'ять років;

3) має досвід професійної діяльності адвоката щодо здійснення представництва в суді у справах щодо захисту прав інтелектуальної власності щонайменше п'ять років;

4) має сукупний стаж (досвід) роботи (професійної діяльності) відповідно до вимог, визначених пунктами 1 – 3 цієї частини, щонайменше п'ять років.

Пунктом 15 розділу ХІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про судоустрій і статус суддів» визначено, що Вищий суд з питань інтелектуальної власності утворюється та проведення конкурсу на посади суддів у цьому суді має бути оголошено протягом дванадцяти місяців з дня набрання чинності цим Законом. Зазначений Закон набрав чинності 30 вересня 2016 року.