flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Як ознайомитись із судовим рішенням.

25 вересня 2023, 14:11

Учасникам справи, які не були присутні в судовому засіданні, або якщо судове рішення було ухвалено в порядку письмового провадження чи без повідомлення (виклику) учасників справи, копія судового рішення, засвідчена відповідно до вимог Інструкції, надсилається протягом двох днів з дня його складення у повному обсязі в електронній формі на електронну адресу, а в разі відсутності такої – листом з повідомленням про вручення не пізніше наступного дня після ухвалення рішення.

Якщо ж ви не були учасником справи, але певне судове рішення стосується ваших прав, свобод чи інтересів, то ознайомитись із ним ви можете, попередньо надіславши до суду письмову заяву з проханням отримати копію відповідного судового рішення особисто в приміщенні суду або ж направити її на вашу поштову чи електронну адресу.

Щоб повторно отримати копію судового рішення, як учасники справи, так і інші зазначені вище особи мають подати до суду заяву та сплатити судовий збір у розмірі 0,003 розміру прожиткового мінімуму на одну працездатну особу за кожний аркуш паперу (у 2023-му році це 8 грн 05 коп).

Та найпростіший і абсолютно безкоштовний для усіх спосіб ознайомитись із судовим рішенням – це знайти його у в інтернеті. Відповідно до Закону України «Про доступ до судових рішень» кожен має можливість знайомитися з текстами судових рішень за допомогою Єдиного державного реєстру судових рішень (ЄДРСР). ЄДРСР – це автоматизована  система збирання, зберігання, захисту, обліку, пошуку та надання  електронних копій судових рішень.

До Реєстру вносяться усі письмові рішення судів загальної юрисдикції - у цивільних, адміністративних, господарських, кримінальних справах, а  також у  справах про адмінпорушення. Щоб знайти необхідне вам судове рішення, потрібно зайти на офіційний вебпортал «Судова влада України» у розділ "Реєстр судових рішень", внести у пошукову таблицю відомі вам дані, що стосуються судового рішення, та натиснути «Пошук».

Важливою перевагою ознайомлення з судовими рішеннями у ЄДРСР є те, що ви абсолютно безкоштовно можете не лише шукати і переглядати судові рішення, а й копіювати та роздрукувати повні тексти судових рішень або їхні частини.

Варто знати, що після того, як суд ухвалить судове рішення,  у вільному доступі воно з’являється не миттєво. Справа у тому, що будь-яке судове рішення містить персональні дані учасників судового процесу та інші відомості, які не можуть бути розголошені відповідно до вимог законодавства. Тому перед оприлюдненням усі судові рішення підлягають знеособленню даних. Цей процес відбувається протягом трьох робочих днів з дня реєстрації рішень у ЄДРСР у порядку черговості їхнього надходження.

Також ознайомитись  із судовим рішенням, якщо ви є учасником справи, можна у застосунку Дія. Для цього потрібно бути авторизованим у застосунку, перейти у «Послуги» та  обрати «Судові справи». Рішення можна як переглянути, так і завантажити на смартфон. Документ матиме таку ж юридичну  силу,  як і  його паперовий аналог,  оскільки містить кваліфікований електронний підпис судді.