flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Миколаївський апеляційний суд залишив у силі рішення Баштанського районного суду Миколаївської області у справі про встановлення факту перебування фізичної особи на утриманні

07 вересня 2023, 08:46

У грудні  2022 року, гр.О. звернувся до суду з заявою про встановлення факту перебування фізичної особи на утриманні.

            Судом встановлено, що вимоги заявника пов`язані з доведенням наявності підстав для визнання (підтвердження) за її неповнолітнім сином певного соціально-правового статусу, не пов`язаного  з будь-якими цивільними права та обов`язками, їх виникненням, існуванням та припиненням. Відповідно, за своїм предметом та можливими правовими наслідками такі вимоги пов`язані з публічно-правовими відносинами заявника з державою, а отже, не підлягають вирішенню у порядку цивільного судочинства.

Між заявником та державою виник спір, пов`язаний з доведенням наявності підстав для підтвердження за її неповнолітнім сином певного соціально-правового статусу щодо призначення та виплати одноразової грошової допомоги сім`ї військовослужбовця, не пов`язаного з будь-якими цивільними права та обов`язками заявника, їх виникненням, існуванням та припиненням. Отже, за предметом та можливими правовими наслідками цей спір існує у сфері публічно-правових відносин, а отже, не підлягає вирішенню у порядку цивільного судочинства. Дослідивши матеріали справи, 05 липня 2023 року Баштанським районним судом ( головуючий по справі суддя Янчук С.В. ) винесено ухвалу про закритя справи, у зв'язку з неможливістю розгляду справи у порядку цивільного судочинства .

 

       Заявник не погодившись з винесеним рішенням оскаржив його в апеляційному порядку. Однак, за результатом розгляду апеляційної скарги, колегія суддів судової палати у цивільних справах Миколаївського апеляційного суду постановою від 28 серпня 2023 року скаргу апелянта залишила  без задоволення, а рішення Баштанського районного суду Миколаївської області від  05 липня 2023 року - без змін.

 

За повідомленням прес - служби суду