flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Бути відповідальним водієм просто: випив – не сідай за кермо!!!

01 вересня 2023, 11:18

Керування в стані алкогольного чи іншого сп’яніння є найбільш тяжким порушенням у сфері безпеки дорожнього руху. Тяжкість обумовлена ступенем суспільної небезпеки, яка завдається вказаним діянням.

В разі доведення провини водія, судом відповідно до ст. 130 КУпАП на особу накладаються стягнення :

  • за ч. 1 ст. 130 — штраф 17 000 грн. з позбавленням права керування на 1 рік;
  • за ч. 2 ст. 130 — штраф 34 000 грн. з позбавленням права керування на 3 роки з оплатним вилученням транспортного засобу чи без такого або адмінарешт на 10 діб з оплатним вилученням транспортного засобу чи без такого;
  • за ч. 3 ст. 130 — штраф 51 000 грн. з позбавленням права керування на 10 років та конфіскацією транспортного засобу або адмінарешт на 15 діб з позбавленням права керування на 10 років та конфіскацією транспортного засобу;
  • за ч. 4 ст. 130 — штраф 34000 грн. або адміністративний арешт на строк 15 діб, з позбавленням права керування транспортними засобами на строк 3 роки.

Так, попри великі  розміри штрафів за керування транспортними засобами у стані сп’яніння, кількість випадків таких порушень не зменшується. Зокрема, за 2022 рік Баштанським районним судом Миколаївської області  розглянуто  70 справ про адміністративні правопорушення за фактами керування транспортними засобами особами, які перебували в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції. Порушників було оштрафовано судом на загальну суму 680 000 гривень, а за 8 місяців 2023 року розглянуто  38 справ та порушників було оштрафовано судом на загальну суму 442 000 гривень.

Є міф про алкоголь і керування автомобілем. Він називається «Я здатен/здатна себе контролювати». Але факт у тому, що будь-яка кількість алкоголю в крові може вплинути на навички водіння та підвищує ризики потрапити в аварію. Тож навіть якщо треба проїхати кілька метрів — краще пройдіться пішки.

Напідпитку водії більш схильні порушувати правила дорожнього руху — підвищувати швидкість, не пристібатися ременем безпеки чи ігнорувати дорожні знаки.

Незалежно від того, скільки ви випили, сідати за кермо — невдале та вкрай небезпечне рішення.

Якщо ж ви бачите чи знаєте людину, яка вживала алкоголь та збирається керувати автомобілем — не дозволяйте цього робити та не сідайте в авто з таким водієм!

Безпечної концентрації алкоголю в крові не існує!