flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Верховний суд залишив у силі рішення Баштанського районного суду Миколаївської області у справі про встановлення права земельного сервітуту

25 серпня 2023, 08:53

У червні 2021 року  ПАТ «У»  звернулося до суду з позовом до гр.М. про встановлення права земельного сервітуту.

Судом встановлено, що в даній справі земельний сервітут на право експлуатації лінійних об’єктів енергетичної інфраструктури щодо земельної ділянки, яка не є державною чи комунальною власністю, не може бути встановлений судовим рішенням та може встановлюватись виключно за договором, а в разі недосягнення сторонами згоди щодо встановлення земельного сервітуту - відповідна частина земельної ділянки лише може бути відчужена в порядку, встановленому Законом України «Про відчуження земельних ділянок, інших об'єктів нерухомого майна, що на них розміщені, які перебувають у приватній власності, для суспільних потреб чи з мотивів суспільної необхідності».

Отже позивач може реалізувати свої права в інший спосіб, окрім встановлення права земельного сервітуту.

Суд дослідивши матеріали справи прийшов до висновку, що земельний сервітут щодо належної відповідачу земельної ділянки не може бути встановлений, тому вимоги позивача щодо його встановлення є необґрунтованими та задоволенню не підлягають.

25 січня 2022 року Баштанським районним судом (головуючий по справі суддя Муругов В.В.) винесено рішення про відмову у задоволені позову.

Позивач  не погодившись з винесеним рішенням оскаржив його в апеляційному порядку. Однак, за результатом розгляду апеляційної скарги, колегія суддів судової палати у цивільних справах Миколаївського апеляційного суду постановою від 30 червня 2022 року скаргу апелянта задовольнила частково та змінила рішення в частині підстав відмови в позові лише за змістом,  а в іншій частині рішення Баштанського районного суду Миколаївської області від  25 січня 2022 залишила без змін.

Позивач не погоджуючись з постановою Миколаївського апеляційного суду оскаржила його до Касаційного цивільного суду у складі Верховного суду.

20 червня 2023 року Верховним судом винесено постанову  про залишення касаційної скарги без задоволення, а рішення Баштанського районного суду від 25 січня 2022 року в його незміненій частині та постанову Миколаївського апеляційного суду від 30 червня 2022  залишив без змін.

 

 За повідомленням прес-служби суду