flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Повернення помилково сплаченого судового збору

17 лютого 2023, 11:38

Баштанський районний суд Миколаївської області нагадує громадянам алгоритм повернення помилково сплаченого судового збору.

Для повернення помилково сплаченого судового збору платник подає до суду (на рахунок якого перераховано судовий збір) такі документи:

  1. Заяву про повернення коштів помилково або надміру зарахованого до бюджету судового збору (Зразок);
  2. Оригінал чи копію документа на переказ, або паперову копію електронного розрахункового документа, який підтверджує перерахування коштів до бюджету, або скановану копію зазначених документів з обов'язковим накладанням електронного підпису платника, за умови подання такої заяви в електронній формі.
  3. У разі відсутності у отримувача коштів карткового рахунку або можливості самостійно їх отримати, до заяви додається довіреність на отримання коштів, засвідчена згідно з вимогами Цивільного кодексу, копію паспорта довіреної особи (у разі повернення коштів довіреній особі).

 У разі належного оформлення заяви суд готує подання та самостійно направляє його до органу казначейства. Заявнику залишається лише очікувати, коли казначейство перевірить направлений документ та зарахує кошти на указаний заявником рахунок. 


В усіх інших випадках повернення судового збору (крім, помилково сплаченого), кошти  повертаються за клопотанням особи, яка їх сплатила, за ухвалою суду.

До таких випадків відноситься:

1) зменшення розміру позовних вимог або внесення судового збору в більшому розмірі, ніж встановлено законом;

2) повернення заяви або скарги;

3) відмови у відкритті провадження у справі в суді першої інстанції, апеляційного та касаційного провадження у справі;

4) залишення заяви або скарги без розгляду (крім випадків, якщо такі заяви або скарги залишені без розгляду у зв’язку з повторним неприбуттям або залишенням позивачем судового засідання без поважних причин та неподання заяви про розгляд справи за його відсутності, або неподання позивачем витребуваних судом матеріалів, або за його заявою (клопотанням);

5) закриття (припинення) провадження у справі (крім випадків, якщо провадження у справі закрито у зв’язку з відмовою позивача від позову і така відмова визнана судом), у тому числі в апеляційній та касаційній інстанціях.