flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Миколаївський апеляційний суд залишив ухвалу слідчого судді Баштанського районного суду Миколаївської області.

07 травня 2024, 10:03

30 квітня 2024 року колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Миколаївського апеляційного суду розглянула апеляційну скаргу, подану прокурором на ухвалу слідчого судді Баштанського районного суду Миколаївської області від 16 квітня 2024 року, якою відмовлено в задоволенні клопотання прокурора про арешт майна в кримінальному провадженні за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 286 КК України  ( головуючий по справі суддя Янчук С.В. ).

В клопотанні, поданому до суду першої інстанції, прокурор просив накласти арешт на транспортні засоби, які визнано речовими доказами, шляхом заборони їх відчуження, обгрунтовуючи при цьому клопотання необхідністю збереження майна, запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження як речового доказу по кримінальному провадженню, а також необхідністю проведення ряду експертиз, зокрема транспортно - трасологічної експертизи, авто технічної експертизи технічного стану транспортних засобів, обʼєктом дослідження яких будуть вищевказані речові докази.

Проте транспортні засоби після їх виявлення (з наявними механічним пошкодженнями, характерними для дорожньо-транспортної пригоди) та огляду не були вилучені та були залишені на зберігання власникам.

Колегія суддів погодилась з висновком слідчого судді щодо того, що прокурором не було доведено необхідність арешту вищевказаних транспортних засобів саме шляхом встановлення заборони їх відчуження.

Крім того, зауважили що є вірним висновок слідчого судді, що прокурором не доведено наявності ризику щодо можливості та наміру власників на відчуження вищевказаних транспортних засобів.

3 урахуванням цього колегія суддів прийшла до висновку, що відсутні підстави для скасування оскаржуваної ухвали з постановленням нової, про що просив апелянт.

За результатом апеляційного розгляду ухвалу слідчого судді Баштанського районного суду Миколаївської області від 16 квітня 2024 року залишено без змін, апеляційну скаргу прокурора – без задоволення.

За повідомленням прес - служби суду.