flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Миколаївський апеляційний суд залишив у силі вирок Баштанського районного суду Миколаївської області

02 травня 2024, 10:40

03  січня 2023 року, Миколаївська спеціалізована прокуратура у військовій та оборонній сфері південного регіону направила до суду обвинувальний акт відносно гр..Г.  якого звинувачували у вчиненні кримінального правопорушення, передбачених ч.3 ст.286-1 КК України.

 В ході розгляду справи судом встановлено, що гр..Г., будучи військовослужбовцем, 23.10.2022 року близько 01 год. 40 хв., у порушення п. 2.9 «а» ПДР України, перебуваючи у стані алкогольного сп’яніння, керував технічно справним автомобілем, в темну пору доби, рухався по сухій, асфальтованій проїжджій частині автодороги Т-1509 «Березнигувате - Баштанка», в напрямку від смт. Березнегувате до м. Баштанка, в районі блокпосту біля вул. Промислової, при в’їзді до м. Баштанка, на території Баштанського району Миколаївської області, яка має дві смуги, призначені для руху в двох напрямках (по одній в кожному напрямку), грубо порушив вимоги п.п. 1.3,1.5, 2.3 «б», 10.1,12.3,13.1,13.3, а саме: будучи зобов’язаним знати й неухильно виконувати вимоги цих Правил, проявив неуважність, не стежив за дорожньою обстановкою, відповідно не реагував на її зміни, перед зміною напрямку руху не переконався, що це буде безпечно, не створить перешкод або небезпеки іншим учасникам дорожнього руху, при виявлені зліва від напрямку свого руху (зустрічній смуги для руху) пішоходів, яких водій об’єктивно був спроможний виявити, оскільки не мав перешкоди у видимості проїзної частини дороги по напрямку руху, а саме гр.. Б, та гр.Ж, які несли військову службу біля блокпосту, не дотримався безпечного інтервалу, не вжив заходів для зменшення швидкості аж до зупинки транспортного засобу або безпечного для інших учасників руху об'їзду перешкоди у виді пішоходів, продовживши рух та здійснив наїзд на гр.Б, в результаті чого останній від отриманих тілесних ушкоджень загинув на місці пригоди.

В ході судового засідання обвинувачений гр..Г. винним себе у вчиненні даного кримінального правопорушення визнав.

Дослідивши матеріали справи, суд прийшов до висновку про необхідність призначення покарання обвинуваченому у виді позбавлення волі, оскільки інші види покарання є недостатніми для виправлення гр..Г..

Тому судом 21 листопада 2023 року винесено вирок яким гр..Г.  визнано винним у скоєнні злочину, передбаченого ч.3 ст. 286-1 КК України і призначити йому покарання у виді позбавлення волі строком на 8 (вісім) років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк 8 (вісім) років. ( головуючий по справі суддя Янчук С.В. )

Під час розгляду справи представником потерпілої гр..Л. (яка являється матір’ю загиблого) - адвокатом М. заявлено цивільний позов про відшкодування збитків завданих злочином, а саме стягнення моральної шкоди та витрат на правову допомогу.

Представник позивача просив стягнути на користь потерпілої гр..Л. витрати на правову допомогу в розмірі 50000 грн. та моральну шкоду в розмірі 1000000 грн.

Оцінивши всі дослідженні в судовому засіданні докази, суд прийшов до висновку, що позов про стягнення моральної шкоди підлягає задоволенню в повному обсязі. Що стосується позову, в частині стягнення витрат на правову допомогу в розмірі 50000 грн., на думку суду є таким, що підлягає частковому задоволенню, а саме в розмірі 15000 грн., з огляду на складність справи та виконаних адвокатом робіт.

Захисник засудженого гр.Г., не погодившись з вироком суду, подав апеляційну скаргу, в якій посилаючись на те що вищезазначений вирок суд виніс  без дослідження всіх доказів та обставин справи, просив його скасувати і направити справу на новий розгляд. Представник потерпілої гр..Л. також не погодився з частковим задоволенням цивільного позову та подала апеляційну скаргу. 

Розглянувши обставини справи, колегія суддів судової палати у кримінальних справах Миколаївського апеляційного суду, прийшла до висновку, що апеляційні скарги не підлягають задоволенню.

Ухвалою Миколаївського апеляційного суду від 04 квітня 2024 року апеляційні скарги  засудженого та  потерпілої залишено без задоволення, а вирок суду першої інстанції - без змін.

 

За повідомленням прес - служби суду.